Sociale innovatie

vernieuwen om te komen tot een duurzame en inclusieve toekomst

Sociale innovatie is onze hoop op een andere toekomst. Het is het vanuit verschillende perspectieven komen tot vernieuwing. Door op een totaal andere manier met elkaar samen te werken kunnen we het bestaande veranderen.

Samen komen we tot oplossingsrichtingen die goed zijn voor iedereen en alles wat er op onze planeet leeft. Want laten we eerlijk zijn: we staan voor vraagstukken die schreeuwen om inclusiviteit en duurzaamheid. En ja, de complexiteit van deze uitdagingen is groot, maar onze gezamenlijke creativiteit en vastberadenheid zijn groter!

Sociale innovatie is een proces

Om tot vernieuwing te komen moeten we de manier waarop we met elkaar veranderen. Een ander proces zorgt voor een andere uitkomst. Een uitkomst die we onszelf nu nog niet eens kunnen voorstellen.

Daar hebben we elkaar voor nodig. Degene die geraakt worden door een vraagstuk zijn onderdeel van de oplossing. Daarom zijn er inclusieve processen nodig, waarbij iedere betrokkene gelijkwaardig is. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingen tussen overheid, kennisinstellingen, ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers.

Met elkaar experimenteren 

Soms kun je binnen de kaders van het huidige systeem een verbetering of vernieuwing te realiseren. Soms moeten we buiten de gebaande paden treden, experimenteren, risico's omarmen en soms ook struikelen om weer sterker op te staan en transitie te realiseren. Thuis zet samen met de betrokkenen experimenten op in een veilige experimenteeromgeving.

Zodat we oplossingen ontwikkelen mét de mensen die erdoor geraakt worden.

Maak het verschil met Thuis

Thuis is dé plek waar veranderaars samenkomen. Samen staan wij klaar voor:

Door onze krachten te bundelen rondom thema's als armoede, discriminatie, klimaatverbetering, sociale cohesie, impactvol ondernemen en mentale gezondheid, smeden we samen aan de wereld van morgen. Ben jij klaar om met ons mee te bouwen aan een betere wereld? Doe mee, want elke stap die we zetten is een stap vooruit. Samen veranderen we de wereld, één innovatie per keer.

Bekijk hieronder welke diensten we leveren, of lees welke werkwijze we hanteren.

Sociaal-culturele activiteiten

Organiseren en begeleiden van een divers programma van Thuisactiviteiten die de sociale en culturele binding bevorderen. 



Samenwerking

Brengt jouw idee/activiteit verschillende partijen samen omtrent een maatschappelijk vraagstuk? Wil je bijdragen aan een duurzame en inclusieve toekomst? Dan organiseren we de activiteit graag samen en maken we er een Thuisactiviteit van!

WageningenDOET

Samen met inwoners, organisaties en de gemeente werken we aan initiatieven die een verschil maken voor Wageningen en de wereld. Heb je zelf een idee of wil je meehelpen?

We helpen je graag op weg.

Experimenten

Met de Thuis-aanpak kijken we samen binnen de kaders van het bestaande (om te verbeteren), of buiten bestaande kaders (om een transitie op gang te brengen).



Vraagstukken onderzoeken

In een veranderende wereld ontwikkelt Thuis je verder om een positieve bijdrage te leveren. Design thinking is hiervoor een geschikte tool.


Achtergrondverhalen

Elena is een vastberaden en moedige vrouw, heeft in haar leven de nodige uitdagingen het hoofd geboden. Na het afronden van haar bachelor en master aan de Wageningen Universiteit, bevond ze zich in een moeilijke situatie: een scheiding met twee jonge kinderen (4 en 8 jaar oud) en instabiele inkomsten als zweminstructeur. Deze turbulentie bracht...

Henriette* is alleenstaande moeder van twee tieners. Ze werkt parttime bij een kleine stichting en ontvangt al zes jaar aanvullende bijstand. Na haar scheiding moest ze haar sociale netwerk weer opbouwen en zoekt ze ander werk. Ze leeft spaarzaam en maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen.

Mona* is 19 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ze heeft hier in de zorg gewerkt, maar moest daar drie jaar geleden stoppen vanwege haar schouderblessure. Ze is betrokken bij verschillende organisaties en heeft een goede band met een oudere dame die ze helpt met boodschappen doen. Mona heeft een sociaal netwerk waar ze tevreden over is.