Klushulp

Samen klussen voor een duurzame toekomst

foto: gemeente Wageningen

In een tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, worden mensen met een laag inkomen het hardst getroffen. Niet alleen omdat ze moeite hebben om rond te komen, maar ook omdat ze vaak weinig invloed hebben op de energetische kwaliteit van hun huurwoning. Dit maakt de energietransitie nog ongelijker. Gelukkig zagen de Woningstichting en de gemeente Wageningen dit probleem ook en vroegen ze Thuis om een bijzonder experiment te coördineren.

Een innovatieve aanpak

In drie woningen met een laag energielabel en slecht geïsoleerde daken ging energie verloren. Gelukkig sloegen Aannemingsbedrijf Jansen & Van Ralen en handige lokale klussers van Buurtbedrijf de Nude en de Tochtbusters de handen ineen op uitnodiging van Thuis. Door de zoldervloeren en daken van binnenuit te isoleren, hebben zij samen een groot verschil gemaakt. Dit project toont hoe samenwerking leidt tot duurzame verbeteringen. 

Positieve resultaten

Het experiment bleek een groot succes. Alle betrokkenen – de huurders, de klussers, de aannemer, de woningstichting en de gemeente – waren enthousiast over het resultaat. De drie zolders zijn nu comfortabeler en de warmte gaat niet langer direct door het dak verloren. In één van de huizen is het hierdoor zelfs mogelijk geworden voor een kind om op zolder te slapen. En de besparing in de eerste maand? Maar liefst 100 kWh en 100 m³ gas!

Geïsoleerd huis woont fijner

De bewoners van de Veerstraat hebben reden tot vreugde: hun huizen zijn nu beter geïsoleerd. Mechteld, een van de bewoners, is enthousiast over de verbeteringen: "Onze zolder is nu een heerlijke slaapkamer voor mijn dochter Lynn, compleet met een schildersezel bij het raam met uitzicht op de uiterwaarden."

Een hoopvolle toekomst

Dit project laat zien dat we samen kunnen werken aan een duurzamere en rechtvaardiger toekomst. Door de krachten te bundelen, kunnen we woningen comfortabeler maken, energierekeningen verlagen en kostbare grondstoffen besparen. In 2024 wil Thuis een vervolg geven aan dit experiment door nog meer woningen aan te pakken. Zo bouwen we stap voor stap aan een wereld waarin iedereen kan genieten van een comfortabel en betaalbaar thuis, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.

Coördinatie van experimenten voor effectief beleid

Experimenten coördineren is een cruciale vaardigheid voor beleidsmakers en organisaties die streven naar innovatie en effectiviteit. Door proeftuinen, pilots en co-creatie kunnen nieuwe ideeën en benaderingen worden getest en geëvalueerd. Dit maakt de weg vrij voor evidencebased beleid dat daadwerkelijk impact heeft.

Als je een keer met Thuis wilt sparren: we zijn er graag voor je!

Nieuwsgierig naar meer?

Neem contact op met Elsje van de Weg, sociaal innovator bij Thuis en projectleider voor 'Klushulp'. Zij vertelt je graag meer over wat Thuis voor jou kan betekenen. Je bereikt Elsje via elsje@thuiswageningen.nl .