Goed gesprek geldgebrek

Creatief onderzoek om tot een goed gesprek over geldgebrek te komen

Het doel van dit project was om op een creatieve manier te onderzoeken hoe we met onze waarnemingen en creativiteit een goed gesprek konden voeren over geldgebrek. Dit deden we met de Michael Chekhov-acteertechniek. Door samen te spelen en iedereen gelijk te behandelen, konden we beter begrijpen wat het probleem is. Zo ontstond er meer begrip en vertrouwen, en bedachten we een creatieve manier om over 'een goed gesprek over geldgebrek' te praten en dit te delen met anderen.

Het project hielp ook bij:

  • Het makkelijker maken voor mensen met weinig geld om mee te doen aan culturele activiteiten. 
  • Het publiek bewust maken van de gevolgen van armoede. 
  • Het geven van tips en ideeën voor iedereen die betrokken is. 
  • Samenwerking tussen de sociale en culturele sector. 
  • Het uitbreiden van het programma van de Wageningse Cultuurzomer 2024 met nieuwe partners en bezoekersgroepen (cultuur gebruiken om maatschappelijke problemen aan te pakken).

We deden dit project met mensen in Wageningen die een laag inkomen hebben (en met de mensen en instanties waar zij door hun lage inkomen mee te maken hebben). We kozen voor de term 'mensen met een laag inkomen' omdat de doelgroep zelf aangaf zich hierin te herkennen. Het gaat om mensen met een inkomen dat lager is dan 130% van de bijstandsnorm. Sommigen van hen voelen zich niet arm.

Bekijk de teaser


Wat we leerden

  • Kunst spreekt de taal van de emotie. 

  • Door theater verplaatsen in een ander. 

  • Middels theater inzicht krijgen in elkaars (leef)wereld, waardoor je je eigen vooroordelen leert kennen en zelfs neutraliseren 

  • Voordelen gaan nauwelijks weg voor de kijkers, maar dat het blijft schuren is juist goed. Dan laat je het publiek voelen en reflecteren. 

  • Juist door mensen uit hun eigen creativiteit te putten hebben verhalen de ruimte gekregen. Niet alleen van de mensen met een (tijdelijk) laag inkomen, maar ook de mensen die consult geven. Alle verhalen mochten er zijn, hoe spannend dat ook was. De ruimte voor eigen creativiteit zorgt voor een hoge mate van betrokkenheid bij de deelnemers. Zij worden echt mede eigenaar van het project.

Reacties van deelnemers

De gemeenteambtenaren en wij zijn allemaal mensen met gevoelens. En dat heeft ons zo dicht bij elkaar gebracht, fantastisch. Ik ben namelijk heel vaak boos geweest op de gemeente. Maar we waren allemaal mensen met gevoelens. Ik heb nu minder vooroordelen over de gemeente.
- deelnemer

Het wonderbaarlijke aan deze cyclus is dat ik - voor het éérst - in Wageningen respect, oor en oog heb gevoeld voor mensen die verschillend zijn. In het begin vond ik dat heel eng, dat had ik nog nooit eerder in een clubje in Wageningen ervaren. Daar kan ik nog steeds heel blij van worden!
- deelnemer

Wat theater doet!! Je moet je in een ander verplaatsen met theater!!! Je kan pas een voorstelling doen en gelijkwaardig samenwerken als je geen vooroordelen hebt voor een ander. Daar zijn zes bijeenkomsten voor nodig geweest.
- Theatermaakster

Theater is een krachtig middel voor communicatie met weinig woorden kun je mensen raken. Je kan ze brengen in de belevingswereld van een ander 
- deelnemer

Ik vind het echt geweldig dat dit initiatief genomen is en door de gemeente gesteund wordt om te kijken wat er nou eigenlijk gebeurt. Het is heel duidelijk en invoelbaar geworden hoe de hulpvragers en de hulpverleners zich voelen.
- persoon uit het publiek

Communicatie is niet alleen met woorden, maar ook met je lijf.
- deelnemer

Indrukwekkend dat je door middel van kunst en cultuur tot dit soort presentaties kan komen.
- persoon uit het publiek

Het vervolg

Thuis doet op dit moment al een vervolg project in samenwerking met de communicatieadviseur van de Gemeente Wageningen en mensen met een (tijdelijk) laag inkomen.

In dit project is het de bedoeling ze gezamenlijk en hands on de communicatie met de gemeente kunnen verbeteren. We willen ervoor zorgen dat iedereen op een toegankelijke manier de ondersteuning kan krijgen die ze verdienen. Hiervoor zetten we de ondersteuning gesprekken die de gemeente aanbiedt als middel om direct te reflecteren op de gesprekstechnieken. Wat gaat er goed, en wat zijn nou woorden, of tonen, die niet goed vallen bij de mensen die iets willen aanvragen. Door op de praktijk te reflecteren hopen we een heel praktisch gevolg te kunnen bieden aan het onderzoek wat we middels theater zijn gestart.

Ook zijn we druk bezig om te kijken in welke vorm we het theaterstuk meer onder de aandacht kunnen brengen. Bij andere gemeenten, andere instellingen en andere belanghebbende. We delen graag onze inzichten. We vinden het belangrijk dat de impact van armoede en de stemmen van deze mensen door de ruimtes blijven galmen.

Ben je komen kijken naar ons deelmoment en heb je een goed idee voor een vervolg?
Stuur ons dan een mailtje naar info@thuiswageningen.nl.