Experimenten & projecten

Hoe ziet jouw bieb eruit?

De bieb in Wageningen sloot niet aan bij de veranderingen in de samenleving en de behoeften die er zijn. Een toekomstbestendige bibliotheek ontwerpen kan niet zonder de belanghebbenden te betrekken. Thuis heeft daarom onderzoek gedaan.

Daar kan ik inkomen

Voor de gemeente Wageningen deed Thuis onderzoek naar inkomenszekerheid. We interviewden veertig mensen en richten een inclusief participatieproces hiervoor in. 

Energiearmoede

Energiearmoede is real. Daarom werken we samen met de gemeente Wageningen en de Woningstichting om de gelijkheid van mensen te bevorderen, én duurzame oplossingen voor álle inwoners van Wageningen mogelijk en betaalbaar te maken.

Stadsconsultatie bebouwde kom

De gemeente Wageningen werkt aan het opstellen van een omgevingsvisie voor de bebouwde kom in het kader van de nieuwe omgevingswet. Daarvoor is input verzameld van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, en Thuis gaat feedback ophalen in de stad over het concept van deze visie.

Klushulp

In een tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, worden mensen met een laag inkomen het hardst getroffen. Niet alleen omdat ze moeite hebben om rond te komen, maar ook omdat ze vaak weinig invloed hebben op de energetische kwaliteit van hun huurwoning. Dit maakt de energietransitie nog ongelijker. Gelukkig zagen de Woningstichting en de gemeente Wageningen dit probleem ook en vroegen ze Thuis om een bijzonder experiment te coördineren.

Voedselagenda

In Wageningen hebben we de ambitie om gezond en duurzaam voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. We willen sociale ongelijkheid aanpakken en tegelijkertijd de CO₂-uitstoot verminderen. Om dit te bereiken, heeft Thuis samen met inwoners, ondernemers en de gemeente een Voedselagenda gecreëerd voor de periode 2021-2030.

Streekwaar

Streekwaar, een lokale vereniging van duurzame boeren, producenten, cateraars en winkels in Wageningen en omgeving, had samen met de gemeente Wageningen een prachtig idee. Ze wilden lokaal en duurzaam eten toegankelijker maken voor de Wageningse consument. Het plan was om te experimenteren met een gezamenlijk afzetpunt, zodat jij als consument naar één centrale plek kunt gaan om al je duurzame boodschappen te doen, in plaats van van boerderij naar boerderij te hoeven reizen.