Streekwaar

Samen een duurzaam afzetpunt creëren

Streekwaar, een lokale vereniging van duurzame boeren, producenten, cateraars en winkels in Wageningen en omgeving, had samen met de gemeente Wageningen een prachtig idee. Ze wilden lokaal en duurzaam eten toegankelijker maken voor de Wageningse consument. Het plan was om te experimenteren met een gezamenlijk afzetpunt, zodat jij als consument naar één centrale plek kunt gaan om al je duurzame boodschappen te doen, in plaats van van boerderij naar boerderij te hoeven reizen.

Thuis coördineert 

Thuis werd gevraagd om dit experiment te coördineren. Met veel enthousiasme en toewijding hebben ze deze uitdaging aangenomen. Samen met andere betrokkenen hebben ze een website ontwikkeld waar je online je bestelling kunt plaatsen. Producenten konden hun producten bij Thuis afleveren, waar een team van ompakkers klaarstond om alles voor je in te pakken. Op woensdag kon je vervolgens je bestelling bij Thuis ophalen.

Resultaten en inzichten 

Gedurende het experiment hebben 92 klanten gebruik gemaakt van deze service, met een gemiddelde bestelwaarde van € 500 per maand. Dit laat zien dat er zeker interesse is in duurzame en lokale producten. Toch bleek tijdens het experiment dat er nog verbeterpunten waren. De behoefte van (potentiële) klanten was inmiddels veranderd door de komst van de Gieterij, een kleine supermarkt die lokale producten verkoopt, en de Streekwaarmarkt. Hier kun je als consument op een moment dat het jou uitkomt duurzame boodschappen doen.

Experiment: geslaagd!

Het experiment was geslaagd in die zin dat het waardevolle inzichten heeft opgeleverd. De uitkomst was dat er vooral geïnvesteerd moest worden in het netwerk van Streekwaar, nu er al twee afzetpunten in Wageningen zijn. Door samen te werken en te leren van elkaar, kunnen we stappen blijven zetten naar een duurzamere toekomst. Thuis en Streekwaar laten zien dat het mogelijk is om lokaal en duurzaam eten toegankelijk te maken voor iedereen. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe we samen kunnen werken aan een betere wereld.

Coördinatie van experimenten voor effectief beleid

Experimenten coördineren is een cruciale vaardigheid voor beleidsmakers en organisaties die streven naar innovatie en effectiviteit. Door proeftuinen, pilots en co-creatie kunnen nieuwe ideeën en benaderingen worden getest en geëvalueerd. Dit maakt de weg vrij voor evidencebased beleid dat daadwerkelijk impact heeft.

Als je een keer met Thuis wilt sparren: we zijn er graag voor je!

Nieuwsgierig naar meer?

Neem contact op met Elsje van de Weg, sociaal innovator bij Thuis en projectleider voor 'Streekwaar'. Zij vertelt je graag meer over wat Thuis voor jou kan betekenen. Je bereikt Elsje via elsje@thuiswageningen.nl .