Inzicht in je doelgroep en stakeholders

De complexiteit van maatschappelijke vraagstukken begrijpen

Inzicht in je doelgroep is cruciaal wanneer je voor de uitdaging staat om nieuwe beleidsmaatregelen, communicatiecampagnes of producten en diensten te ontwikkelen. Het is gemakkelijk om te verdwalen in een zee van data en aannames, maar begrijp je echt de kern van het probleem? Ken je de dromen en frustraties van de mensen om wie het gaat? 

Als je echt impact wilt maken, heb je diepgaand begrip van het huidige systeem en de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken nodig. Je hebt verschillende mensen én perspectieven op het probleem nodig om te innoveren en een inclusieve toekomst te bouwen, gericht op het oplossen van wereldproblemen zoals de klimaatcrisis, verdeeldheid en ongelijkheid.

Participatieprocessen waarbij beleidsmakers, onderwijsinstellingen en burgers samenwerken aan beleidsontwikkeling en kennisoverdracht zijn cruciaal. Het doel is om een praktijkgerichte en maatschappelijke bijdrage te leveren, waarbij elke stakeholder een gelijkwaardige invloed heeft.

Samen bouwen aan een toekomstbestendige samenleving 

Thuis kan je helpen door inzicht in het vraagstuk en stakeholders te krijgen.

Eerst staan we stil bij de verandering die je wilt realiseren:

  • Welke impact wil je maken?
  • Wie worden er geraakt door dit vraagstuk?
  • Wat zijn behoeftes, angsten, wensen, dromen, frustraties van degene die door het vraagstuk geraakt worden?
  • Wat zijn drijfveren van mensen om aan oplossingen te werken?

Thuis helpt je om inzicht te krijgen in de vraagstukken en stakeholders. Door een participatief actieonderzoek in te richten, kunnen we samen verkennen welke impact je wilt maken en wie er geraakt worden door het vraagstuk. We ontdekken de behoeftes, angsten, wensen, dromen en frustraties van degenen die door het vraagstuk geraakt worden en wat hun drijfveren zijn om aan oplossingen te werken.

Met creatieve participatietools bereiken we de juiste mensen en zorgen we voor langdurige betrokkenheid. Door vertegenwoordigers van de stakeholders vroegtijdig te betrekken, spelen zij een actieve rol in het vervolgproces. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige samenleving.

Projectvoorbeelden nodig?

Onze resultaten spreken voor zich!

Hoe ziet jouw bieb eruit?

De bieb in Wageningen sloot niet aan bij de veranderingen in de samenleving en de behoeften die er zijn. En een toekomstbestendige bibliotheek ontwerpen kan niet zonder de belanghebbenden te betrekken. Thuis heeft daarom onderzoek gedaan.

Daar kan ik inkomen

Voor de gemeente Wageningen deed Thuis onderzoek naar inkomenszekerheid. We interviewden veertig mensen én richten hiervoor een inclusief participatieproces in. Bekijk de persona's en lees verhalen van de ervaringen van mensen met een (tijdelijk) laag inkomen.

Inzicht geeft nieuwe richtingen

Gebruik de creatieve participatiekracht van Thuis!

Neem contact op met Elsje van de Weg, sociaal innovator bij Thuis. Zij vertelt je graag meer over wat Thuis voor jou kan betekenen. 

Je bereikt Elsje via elsje@thuiswageningen.nl.