Thuismakersevenement 1 december 2023

Mens, wat een knalfeest was het vorige week vrijdag! Zin in een korte terugblik op de avond? Lees dan lekker verder.

We trapten af met een smakelijk maal. Marwah Mohammed had voor ons van alles in petto: soep, salades, heerlijke rijst, smakelijke pompoenschotel en een toetje waar je 'u' tegen zegt. Iedereen kletste bij, en de sfeer zat er gelijk goed in!

We hadden GiGi van Wagastorm gevraagd om de avond te hosten. GiGi was als de lijm tussen sprekers, Thuismakers en het programma – het anker van de avond. En dat deed ze met flair! GiGi was goed op de hoogte, charmant en betrokken. Top om GiGi erbij te hebben!

Na het eten leidde GiGi een rondetafelgesprek. Aan tafel zaten Arantza, Carla, Daniëlle, Elsje en Jesper. Ze praten over hoe Hosts ervoor zorgen dat Thuis zo fijn is voor anderen als het voor Thuismakers is. Over hoe je uitlegt wat Thuis is als het steeds verandert (best lastig eigenlijk) en hoe je daarmee omgaat, vooral als Host. Het toverwoord: experimenteren! "We hebben de laatste maanden keihard gewerkt om het Hostteam uit te breiden. En we hebben nu zo'n toffe groep," zei Arantza, "ik wil tegen iedereen zeggen: gefeliciteerd!"

Wat doet een sociaal innovator?

Aan tafel ging het ook over sociale innovatie (duh) en wat dat eigenlijk is. Elsje legde het uit als: "Er zijn veel vraagstukken in de samenleving, of het nu gaat om klimaat, ongelijkheid of dat mensen steeds meer tegenover elkaar lijken te staan. Die los je niet in je eentje op. Een sociaal innovator komt daar om de hoek kijken, om met anderen oplossingen te onderzoeken en te experimenteren. En om de mensen erbij te betrekken op wie het vraagstuk impact heeft, want die worden altijd over het hoofd gezien." Ze vertelde over lopende projecten en voorbeelden uit de praktijk.

Toen GiGi vroeg wat de grootste verandering wordt komend jaar, vertelde Elsje over de projecten die de afgelopen drie jaar deels gesubsidieerd waren (bijvoorbeeld door het VSB-fonds) en de kosten zijn gestegen. Maar die financiering is er volgend jaar niet meer. We moeten dus op eigen benen staan voor verdere ontwikkeling, en dat wordt spannend. Maar we hebben er ook megaveel zin in, omdat we écht het verschil kunnen maken in de wereld om ons heen.

Wat doet een impactstrateeg?

Toen Jesper aan de beurt was, moest hij eerst uitleggen wat een impactstrateeg eigenlijk doet. Jesper vertelde dat hij ervoor zorgt dat alles bij Thuis – van de Stadskamer tot projecten – leidt tot nieuwe oplossingen. Juist omdat Thuis nu met zoveel verschillende dingen bezig is, is het belangrijk dat er iemand is die de lijn in de gaten houdt, die zorgt dat iedereen aangehaakt is. Zodat we de komende jaren nóg meer impact maken dan we al doen, en dat doen we vooral samen. Hij praat met heel veel mensen, van de burgemeester tot de inwoner, binnen en buiten Wageningen, zodat hij langetermijnplannen kan maken. De gesprekken in de Stadskamer zijn vaak niet anders dan die in het Gemeentehuis, maar het verschil is wel dat de bezoekers van Thuis echt weten waar het over gaat. Jesper vertelde ook hoe trots hij is op hoever we al zijn gekomen!

Carla vertelde aan GiGi over haar stage bij Thuis (maart '23 – jan '24). Over dat ze zocht naar een plek waar ze met andere mensen kon samenwerken om een verschil te maken. En dat is bij Thuis heel goed gelukt. Ze vertelde over het Activiteitenteam en over de projecten waarbij ze betrokken is en was, en over dat er bij Thuis vaak mensen komen die niet worden bereikt. Dat komt onder andere doordat dingen vaak te moeilijk zijn, zei Carla. 

Daarna kreeg Daniëlle het woord. Zij mocht vertellen over het antropologische cultuuronderzoek dat ze doet bij Thuis. Ze noemt het zelf een cultuurfoto. Die foto maakt ze door mee te kijken bij Thuis en door te spreken met verschillende mensen. Ze had aangeboden aan Elsje om dit onderzoek kosteloos te doen, omdat ze zag dat we het lastig vonden om aan de buitenwereld te laten zien hoe bijzonder deze plek is. En dat is heel belangrijk, "want hier zit de toekomst van Nederland," zei Daniëlle. Ze gaat de komende weken veel kijken en luisteren, bijvoorbeeld om de "rare, quirky dingen" op te zoeken, die rode draden die in Thuis verweven zitten. Want die maken de cultuur. Dat maakt een negatief van een foto, en die gaan we samen inkleuren en woorden geven.

Workshops

Na het rondetafelgesprek was het tijd voor workshops! Anika en Jesper gaven een workshop 'Leer Thuis kennen'. Ze gaven een rondleiding, deelden feiten en cijfers, en deden samen een quiz. Vooral de vraag "als er een ontruiming plaats moet vinden, waar is dan het verzamelpunt?" was erg grappig, omdat iedereen straal de verkeerde kant op liep. Daar moeten we nog aan werken!

Elsje gaf een workshop over de Thuis-aanpak, aan de hand van het project 'Daar kan ik inkomen'. Ze vertelde hoe een vraag bij Thuis terechtkomt en wat dan de rol van Thuis is. Verschillende deelnemers kregen rollen toebedeeld, zoals communicatiemedewerker van de gemeente, medewerker kennisinstelling, of inwoner. Samen gingen we in stappen aan de slag met het vraagstuk.

Na een korte pauze was het tijd voor een tweede ronde workshops. Danielle gaf daarin meer uitleg over het cultuuronderzoek dat ze doet bij Thuis. Inge en Jesper gingen met een groep aan de slag om de gang en toiletruimtes creatiever aan te kleden. We hebben hele creatieve ideeën opgehaald met stiften, verf en plaknotities, ideeën die we in 2024 vorm gaan geven.

Hierna was het tijd voor een gezellige borrel!


Bedankt!

Fijn dat je erbij was, we loved it 🤗