De schaduw van angst: het leven van Lavooy met PTSS en een uitkering

25-01-2024

Achtergrondverhaal

Lavooy ontvangt al twintig jaar een uitkering vanwege haar heftige verleden. Ze is gedeeltelijk afgekeurd vanwege PTSS en vermijdt werk om stress te voorkomen en verdere klachten te voorkomen. Ze neemt deel aan dagbesteding, zoals het opknappen van een poppenhuis of samen koffie drinken, om sociaal actief te blijven. In Wageningen heeft ze vrienden en kan ze altijd op mensen rekenen voor steun. Daarnaast volgt ze therapie en kan ze hulp vragen aan begeleiders.

Ze heeft in haar leven armoede meegemaakt, en ervaart haar huidige situatie niet als een laag inkomen, eerder als rijk. Ze kan nog wat geld sparen en komt rond van haar uitkering, maar besteedt veel tijd aan het zoeken naar goedkope boodschappen. Ze vindt dat het haar recht is om de uitkering te ontvangen en heeft extra steun aangevraagd toen ze ontdekte dat ze daar recht op had. Budgetbeheer heeft haar geholpen. In het begin schaamde Lavooy zich om hulp te vragen, maar nu voelt ze zich zekerder en durft ze hulp te vragen van de gemeente. Ze is dankbaar voor de beschikbare ondersteuning.

Positieve ervaringen met de gemeente zijn onder andere het gemak van aanvragen bij het Ik doe Mee-fonds en het vertrouwen dat ze in de gemeente heeft. Ze wordt goed geholpen als ze vragen heeft. Aan de andere kant vindt ze digitale aanvragen ingewikkeld en heeft ze hulp nodig bij het begrijpen van DigiD.

Lavooy voelt onzekerheid en angst als ze wordt uitgenodigd voor een gesprek, bang om voor haar eigen rechten op te komen. Ze vreest dat ze haar uitkeringen zou kunnen verliezen: "Op het moment dat de sociale dienst mij belt en zegt dat ik morgen langs moet komen om iets te bespreken, dan gaan bij mij alle alarmbellen af. Wat valt er dan te bespreken? Ik heb geen flauw idee wat ik misdaan heb, heb ik iets verkeerds gedaan? Dat is puur die angst. Ze zegt niet van tevoren wat ze wil bespreken. Dat maakt de drempel groot om erheen te gaan." Vanwege haar angst voor gesprekken, ontvangt ze liever informatie via e-mail. Ze voelt zich prettig als ze een ondersteunend persoon kan meenemen naar gesprekken die het gesprek kan overnemen als ze er zelf niet meer uitkomt.


Bij dit gesprek had Lavooy een vriendin meegenomen om haar te steunen.