Stageopdracht

Pak energiearmoede aan

Je ziet in de media steeds vaker dat mensen het moeilijk hebben om hun energierekening te betalen. Misschien zie je het in jouw omgeving ook wel: mensen met financiële problemen, of gezinnen die letterlijk in de kou zitten om maar zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

Dit raakt jou, omdat je dit onrechtvaardig vind. En, jij wilt een duurzame toekomst praktisch mogelijk maken! Met deze stage kun je je hiervoor inzetten. Dat kan door echt samen te werken met de mensen om wie het gaat en andere partijen die erbij betrokken zijn, door zelfstandig met ideeën te komen en door te laten zien dat mensen maatregelen kunnen treffen om energie te besparen en energieopwekking te verduurzamen. Zo maak jij met jouw stage het verschil.

Help jij mensen hun energieverbruik te verminderen? Hun toekomst te verduurzamen?
Dan kunnen zij hun energierekening weer betalen!

Dit is energiearmoede

Een leven zonder energie is niet meer voor te stellen. Door de hoge energieprijzen is het voor een groeiende groep mensen steeds moeilijker om de energierekening te betalen. Laat staan dat deze mensen kunnen investeren in maatregelen om hun woning en energieopwekking te verduurzamen. Om energiearmoede aan te pakken is er meer nodig dan de financiële compensatie die nu geboden wordt. Daarom werkt Thuis in opdracht van de gemeente Wageningen en de Woningstichting, samen met sociale partners en inwoners, aan dit vraagstuk om (duurzame) energie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen we door maatregelen te bieden en ontwikkelen die energieverbruik verminderen en door energie duurzaam op te wekken.

Over jouw stage

Als je bij ons stage gaat lopen kijken we hoe jij graag met jouw talenten wilt bijdragen aan het vraagstuk. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en persoonlijke ontwikkeling. We hebben verschillende programmaonderdelen waar jij een belangrijke rol in kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Samen met een projectteam een plan voor energiecoaches ontwikkelen en uitvoeren. Energiecoaches kijken naar iemands leefstijl en geven tips om gedrag te veranderen. Hiermee kan tot wel 15% energie bespaard worden. In sommige steden werken ze al met energiecoaches en zijn de ervaringen positief. In Wageningen willen we hier ook mee starten
  • Tochtstrips, brievenbusborstels en spaarlampen plaatsen in huizen met slechte energielabels. De Tochtbusters in Wageningen gaan bij mensen thuis langsgaan om direct en kosteloos maatregelen te treffen om energie te besparen. We hebben 10 straten geselecteerd waarvan we denken dat deze maatregelen het meeste effect hebben. Jij kan helpen in het plannen van de bezoeken, het bereiken van de bewoners en het aansturen van de Tochtbusters.
  • Samen met een projectteam een plan voor klushulpen ontwikkelen en uitvoeren. Huurders bij de Woningstichting kunnen met toestemming zelf hun dak en vloer isoleren. Aangezien niet iedereen dit zelf kan en hier budget voor heeft, willen we kijken of het aansluit bij de behoefte om een team van klushulpen op te zetten. Klushulpen helpen huurders bij het maken van het plan, inkopen van materialen en bij de uitvoer. Jij kan met je stage onderzoeken of hier behoefte aan is en onderdeel van dit projectteam zijn.

Wij bieden

Wat we je bieden

Behalve een fijne community en werkplek bieden we je een stage waarin jij jezelf kan ontwikkelen! We hebben een groot netwerk waar we je graag aan voorstellen en geven je veel vrije ruimte en verantwoordelijkheid om met je eigen leerdoelen aan de slag te gaan. Binnen de stage is er ruimte om te werken aan kerntaak 1, 2 en 3. Vergoeding is in overleg.

Praktische informatie

Thuis werkt al aan dit project en dit loopt tot december 2023. Tussen nu en de einddatum kan jij je stage voor een of meerdere semesters bij ons lopen. De stage is voor 24 a 30 uur per week (afhankelijk van je semester).Er is ook de mogelijkheid om deze stage als duo te doen. Je kan werken vanuit onze werkplek en sommige werkzaamheden kunnen vanuit huis gedaan worden.

Enthousiast?

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Heb jij zin om met ons aan de slag te gaan? Stuur je motivatie (in brief, video of andere vorm) naar
Elsje van de Weg: elsje@thuiswageningen.nl, 06 5709 0997.

Nieuwsgierig naar Thuis?