Tutku Yüksel onderscheiden met Wagenings erezilver

07-10-2022

Tutku Yüksel ontving vrijdag 7 oktober van burgemeester Floor Vermeulen het Wagenings Erezilver tijdens haar afscheid bij Thuis. Zeven jaar geleden was zij één van de oprichters van Thuis, dé plek waar mensen zich inzetten om Wageningen en de wereld duurzamer en rechtvaardiger te maken.

"Jij zorgt dat de stem van onze inwoners gehoord wordt. Oók van de mensen die hier ondersteuning bij nodig hebben, of naar wie niet geluisterd wordt. Daar waar onrechtvaardigheid de hoek om komt, sta jij klaar om weerstand te bieden", aldus burgemeester Floor Vermeulen die Tutku verraste met het erezilver.

"Jouw persoonlijke missie gaat verder dan onrechtvaardigheid de wereld uit helpen en mensen een stem en podium geven. Jij verbindt het sociale aspect van de samenleving aan de klimaatvraagstukken waar we voor staan. Je laat zien dat inclusiviteit en duurzaamheid alleen bereikt kunnen worden als we dit integraal aanpakken."

Hoe zorgen we voor een duurzame en rechtvaardige toekomst voor onze stad en haar inwoners? Dat is de persoonlijke drive van Tutku. Daar gaf ze vorm en inhoud aan via Thuis. Vanuit Thuis hielp ze de afgelopen zeven jaar honderden inwoners om van hun idee werkelijkheid te maken. Denk bijvoorbeeld aan Foodsharing, de Voetbalwerkplaats, het Plantenasiel, ISK buurtfeest, Nederlands Taalcafé, Billie Cup, UniPlastic, de regenboogbank in de stad, Wageningen Wandelt tijdens corona en het Globus festival. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van al haar projecten. Thuis is uitgegroeid tot een plek waar mensen samenkomen, waar mensen met hun vragen terecht kunnen en waar mensen hun eigen ideeën mogen delen. 

Burgemeester Vermeulen roemde alle inspanningen van Tutku Yüksel voor Wageningen en de Wageningers. "Werken aan de wereld van morgen, is jouw motto. Dat doe je voor iedereen. Zonder te oordelen luister je en zo ben je op de hoogte van wat er speelt in de stad en tegen welke problemen mensen en organisaties aanlopen. Overal neem je mee wat je hoort. Je maakt verbindingen die niemand legt. Je brengt mensen dichter bij elkaar en kom je zelf ook met briljante ideeën. Jij zorgt dat de stem van de inwoner gehoord wordt. Daarom besloten we om jou te eren met het Wagenings Erezilver."