Thuis als procesbegeleider voor een toekomstbestendige bibliotheek

14-06-2023

De bblthk, oftewel de bibliotheek in Wageningen, wil flink op de schop! Ze willen ervoor zorgen dat de bblthk helemaal klaar is voor de toekomst, en daar hadden ze onze hulp bij nodig. Nee, geen zorgen: Thuis gaat niet als aannemer of architect aan de slag. Wij hebben ervoor gezorgd dat inwoners van onze stad hun wensen konden laten horen. Oók die mensen die 'normaal' niet worden gehoord bij dit soort peilingen.

De bblthk is een belangrijke ontmoetingsplek voor ons Wageningers. Je kunt er niet alleen boeken lenen, maar ook leren, groeien en nieuwe mensen ontmoeten. Klinkt al goed, toch? Maar de bblthk kan nog meer betekenen voor onze stad. Daarom willen ze de bibliotheek verbouwen, zodat ze weer 25 jaar vooruit kunnen.

Inclusieve participatie

Thuis Wageningen ontwierp een inclusief participatieproces. Inwoners van Wageningen zijn op verschillende manieren betrokken bij het vinden van oplossingen. Zo waren zij betrokken bij het ontwerpen van een interactieve installatie (gemaakt door kunstenaar Robin Overschie) en werden ze actief betrokken bij het verzamelen en verwerken van de verzamelde data.

Podium creëren voor diverse geluiden

En de stad heeft zich laten horen hoor! Er zijn allerlei wensen opgehaald van inwoners van Wageningen. Met de installatie, focusgroepen en actieve betrokkenheid van inwoners is er waardevolle input verzameld om de bibliotheek aan te passen aan de veranderende samenleving. Denk: 4618 stickers die zijn geplakt, 803 post-its die zijn beschrijven, 685 stuiterballen die stuiterden en 88 vragenlijsten die zijn ingevuld!

En de uitkomsten? Die geven een mooie basis voor de bieb op door te pakken. 

Rekening houden met iedereen

Het was voor ons belangrijk om met verschillende vaardigheden en beperkingen, zoals taal- of visuele beperkingen, rekening te houden. De installatie was voor iedereen toegankelijk door de speelse elementen, grote lettertypes, meertalige uitleg en, waar nodig, begeleiding van een medewerker. Door focusgroepen, straatinterviews en bezoeken aan lokale organisaties en scholen werd waardevolle input verkregen. Het resultaat was een diverse verzameling van wensen, behoeften en ideeën, waarbij meningen over de functie van de bibliotheek uiteenliepen.

Samenwerking

De samenwerking tussen de bibliotheek en Thuis Wageningen verliep uitstekend, waarbij verschillende medewerkers van de bblthk onmisbaar waren voor het succesvol uitvoeren van het project, net als de samenwerking met de Margrietschool, OBS de Wereld, Voetbalwerkplaats, Meedoenbalie, Solidez, en Vluchtelingenwerk. Bij de uitvoering waren natuurlijk diverse Thuismakers betrokken.

Dit haalden wij op hoofdlijnen uit de peiling onder inwoners van Wageningen: 

  • Sommige mensen willen graag een rustige plek om te lezen, terwijl anderen juist behoefte hebben aan activiteiten, een Maakplaats en zelfs horeca. De meningen verschillen dus nogal over wat de bblthk precies moet bieden. Rust of reuring, dat is de vraag.

  • Er is duidelijk behoefte aan verschillende soorten plekken in de bibliotheek. Plekken waar je geluid mag maken, maar ook plekken waar het stil moet zijn. En wat dacht je van aparte ruimtes voor (video)bellen, bidden en borstvoeding geven? Er zijn zelfs wensen voor allerlei soorten zitplekken, van zitzakken tot verrijdbare krukjes. Lekker divers dus!

  • Vooral de jeugd heeft aangegeven wat zij graag willen in de bblthk. Ze willen een plek waar ze kunnen spelen, relaxen, activiteiten kunnen doen, workshops kunnen volgen én natuurlijk boeken kunnen lezen. Ze willen graag dat de boeken geordend zijn op thema, zodat ze zelf op de voorkant van de boeken kunnen zoeken. Slim idee, toch?

  • Daarnaast is gebleken dat er veel behoefte is aan ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal. Mensen willen graag (luister)boeken in eenvoudige taal die niet specifiek op kinderen gericht zijn. Er zijn ook mensen die nog nooit naar de bblthk zijn geweest, omdat ze niet weten wat er allemaal te doen is. De communicatie van de bblthk bereikt hen niet goed genoeg. Daar valt dus nog wat te verbeteren.

Alle resultaten van de peiling zijn openbaar 

👇