MDT Young Leaders

05-07-2023

Bijna twee weken geleden hadden we de laatste workshop van het Young Leaders MDT-project. Zes weken lang hebben we twee groepen van zestien jongeren begeleid die in de Azc's in Wageningen verblijven. Tijdens de workshops werkten we samen om de sterke punten en doelen van de deelnemers te ontdekken, en keken we hoe we daar verder mee kunnen gaan. Als kers op de taart organiseren deze groepen een activiteit met als doel iets terug te doen voor de maatschappij.

Het was echt indrukwekkend hoe een groep kan groeien wanneer iedereen aan zichzelf werkt en zijn sterke punten benut. Je ziet hoe vreemden vrienden werden, en mensen niet alleen zichzelf, maar ook de anderen beter kennen. Nu willen ze vaker samen zijn, ze hebben de smaak te pakken!

Ze zijn nu op zoek naar een manier om vaker samen te komen en misschien zelfs met Thuis samen te werken. De Young Leaders van de Keijenbergseweg hebben een potluck-avond georganiseerd voor studenten en vluchtelingen. Gewoon om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een gezellige tijd te hebben. Ze willen ook nog graag een 'opruimdag' organiseren om oudere mensen te helpen met het schoonmaken van hun tuin of huis.

De Young Leaders die van de boot of de Bosrandweg, organiseren samen een 'Spirit Olympics'. Dat wordt echt een evenement dat mensen in Wageningen met elkaar verbindt. Het wordt een dag waarop mensen in teams kunnen spelen en sporten met nieuwe mensen, terwijl ze naar muziek luisteren en lekkernijen eten.

"MDT is tof omdat jongeren in charge zijn. Als trainer bereidt je natuurlijk de workshops voor, maar tijdens het bedenken en organiseren van de activiteit, word je steeds meer gelijk aan elkaar. Elke stem, of dat van een trainer of deelnemer is, weegt dan even zwaar. Dat is wat mij betreft de ideale vorm van jongerenparticipatie!" – Aimee, trainer MDT