Jeffrey’s beperking beperkt óók zijn inkomsten

25-01-2024

Achtergrondverhaal

Jeffrey, een man met een lichte verstandelijke beperking, woont in een begeleid wonen woning. Hij voelt zich comfortabel in zijn huis en kan altijd hulp vragen. Doordeweeks gaat hij naar dagbesteding en studeert hij voor Sport en Bewegen. Bijna klaar met zijn opleiding overweegt hij om te gaan werken met behulp van een jobcoach

Zijn moeder beheert zijn financiën, betaalt rekeningen en vaste lasten en helpt hem bij het budgetteren. Een groot deel van zijn uitkering gaat naar het begeleid wonen, wat betekent dat hij weinig geld voor zichzelf overhoudt.

Elke week krijgt Jeffrey een bedrag voor boodschappen, maar de kosten zijn hoog, waardoor hij moeilijke keuzes moet maken. Hoewel hij zegt geen financiële stress te ervaren, kan hij zich geen vakantie veroorloven en mist hij sociale uitjes met vrienden. Zijn moeder maakt zich geen zorgen zolang de situatie hetzelfde blijft, maar ze maakt zich wel zorgen over mogelijke stijgende kosten in de toekomst.

Jeffrey heeft heldere informatie en begripvolle ondersteuning nodig. Zijn moeder is van mening dat hij de gemeente niet hoeft te bellen: "Hij wordt dan behandeld alsof hij niet goed snik is. Of je het nu wel snapt of niet snapt, iedereen die een verstandelijke beperking heeft die gaan ze behandelen als een kind. Terwijl ze allemaal hartstikke volwassen zijn, want ze weten het allemaal heel goed."

Ze benadrukt dat mensen met een verstandelijke beperking als volwassenen moeten worden behandeld, omdat ze het met wat extra inspanning allemaal heel goed begrijpen. Ze zou willen dat begeleiders op de hoogte zijn van beschikbare regelingen en dat de gemeente transparanter communiceert. Jeffrey ontvangt het liefst informatie via brieven, zodat hij deze samen met zijn moeder kan bekijken. Het zou ook helpen als de gemeente duidelijk uitlegt waarom aanvragen worden afgewezen en als termen zoals 'laag inkomen' begrijpelijk worden gebruikt. 

Bij dit gesprek was de moeder van Jeffrey aanwezig, om hem daar waar nodig te ondersteunen.