Een nieuw begin voor Hanan en haar familie

25-01-2024

Achtergrondverhaal

De Syrische 27-jarige Hanan woont al een jaar met haar man en drie kinderen in Wageningen. Ze houdt van sociaal contact en van praten met mensen. Ze heeft vrienden in Wageningen en goed contact met buren. Ook haar schoonfamilie woont dicht bij zodat ze die vaak kunnen bezoeken.

Ze volgt Nederlandse taalles. Als ze goed Nederlands spreekt, wil ze gaan studeren aan een universiteit. In een moskee geeft ze Arabische les aan vrouwen als vrijwilliger. De man van Hanan heeft geen baan. Hij gaat binnenkort ook vrijwilligerswerk doen. Hanan vindt Wageningen een fijne plek om te wonen. Ze vindt dat het lekker rustig is, dat de mensen er aardig zijn en dat ze een mooie woning heeft.

Het gezin van Hanan staat voor financiële uitdagingen. Soms wachten ze daarom met aankopen tot de volgende maand, of kiezen ze voor iets anders dat ze wel kunnen betalen: "Alles moet onder controle zijn. We moeten over alles nadenken. Dan is het genoeg, maar bij veel dingen denken ze: dit hoeft niet, dit mag niet."  

Die financiële druk weegt op hun schouders, niet alleen met boodschappen, maar ook met belastingen, zorgverzekering en medische kosten die het gezin moet dekken. Gelukkig worden kosten zoals medicatie en de scootmobiel betaald vanuit de Wmo. Als we vragen of hun financiële situatie voor stress zorgt, antwoord ze: "Niet voor mij, voor mijn man wel. Hij is de baas in huis."

Ondanks hun vastberadenheid zijn Hanan en haar man niet volledig op de hoogte van de financiële steun die beschikbaar is. Dankzij Vluchtelingenwerk hebben ze geleerd hoe ze regelingen zoals kwijtschelding kunnen aanvragen, want zelfstandig aanvragen doen is niet mogelijk. "Vluchtelingenwerk Nederland speelt een heel goede rol in mijn leven. Toen ik naar Nederland kwam, vroeg ik hen alles. Over school, Nederlands leren, ziekenhuis, voetbalvereniging voor de kinderen, alles. Vluchtelingenwerk regelt alles voor mij."

Bij de gemeente hebben Hanan en haar gezin positieve ervaringen gehad. Hanan waardeert het informele contact via WhatsApp met haar gemeentelijke contactpersoon erg. Die persoon neemt geduldig de tijd om alles duidelijk uit te leggen, praat heel langzaam en als Hanan iets niet begrijpt, dan probeert de contactpersoon het met andere woorden uit te leggen. Maar het is niet altijd eenvoudig; soms zijn er vragen waarop zelfs de contactpersoon geen antwoord weet. Zo wacht ze al 5/6 maanden op goedkeuring voor een scootmobiel. Bovendien wist de contactpersoon niet dat de gemeente vluchtelingen helpt om goedkoper te kunnen sporten, tot een andere vriendelijke vrouw haar hier recentelijk over informeerde. Nu deelt Hanan deze informatie weer met haar kennissen.

Te midden van deze uitdagingen is Hanan hoopvol richting de toekomst. Ze zijn misschien onzeker over hun financiën, dat is voor hen slechts één van de aspecten in hun leven dat stressvol is op het moment. En hoewel er frustraties zijn, heeft ze het gevoel dat de gemeente Wageningen alles probeert te doen om mensen te helpen.

Dit gesprek heeft plaatsgevonden met een tolk.